Waarom praat je?

Praten, ook over alcohol en drugs, draagt bij aan de mentale gezondheid van je student. Het helpt jou als ouder om zicht te krijgen op hoe het gaat met je zoon of dochter. En zo voel je ook sneller aan wanneer het wat minder gaat.

Veel drinken wordt vaak niet als een probleem gezien. Leidt alcohol of drugs toch tot problemen, dan gaan studenten vooral stilstaan bij die vervelende gevolgen van hun gebruik. Ze zullen niet spontaan zelf gaan nadenken over wat de oorzaak was van het te veel drinken of gebruiken. Je kan hen daarbij helpen door te vragen naar onderliggende problemen. Sommigen drinken bijvoorbeeld om erbij te horen, uit onzekerheid, of uit eenzaamheid.

Dr. Maura Sisk
Dr. Maura Sisk Studentenarts KU Leuven

Praten versterkt het zelfvertrouwen van je student. Benoem zaken die goed gaan en moedig uitdagingen aan. Een zelfzekere student kan beter grenzen aangeven, ook over alcohol en drugs.


Dat je kind en jij naar elkaars standpunten luisteren, helpt je student een eigen referentiekader vormen. Hieraan toetst je kind zijn of haar gedrag af. Soms pas achteraf en soms onder jouw impuls. Maar daar is op zich niets mis mee. Uit fouten kan je leren.