Mijn student vindt dat ik mij te veel moei

Krijg jij vaak een ‘goed’ of ‘jaja’ als antwoord? Heb je het gevoel dat je student jouw betrokkenheid niet aanvaardt? Of reageert hij soms defensief wanneer je interesse probeert te tonen in zijn of haar doen of laten?

Je hoeft niet alles te weten van het leven van je student. Het is een stukje loslaten. Anderzijds blijft het als ouder belangrijk om interesse te tonen en in te zetten op een goede band.

Alcohol en andere drugs zijn typisch een thema dat tot het persoonlijke beslissingsdomein gaat behoren na de puberteit. Als ouders hierop teveel hun stempel willen drukken, worden ze snel als bemoeizuchtig ervaren. Dat geeft vaak aanleiding tot spanning, conflict, botsingen.

Sommige jongeren zullen geïrriteerd reageren als je met hen probeert te praten over alcohol of drugs. Als ouder moet je je dan afvragen waar die defensieve reactie vandaan komt. Een tweede belangrijk punt is proberen om nog quality time met je zoon of dochter in te lassen, tijd voor leuke dingen. Zodat er niet elk moment moet worden gesproken over de grote onderwerpen zoals alcoholgebruik, middelengebruik, studies…

Dr. Elien Mabbe
Dr. Elien Mabbe Onderzoeker Ontwikkelingspsychologie, Ugent

Je hebt enkel je eigen gedrag in de hand. Je kan niet forceren dat je kind zaken met je deelt. Het belangrijkste is dat je student jou als veilige basis ziet waarop hij of zij altijd kan terugvallen. Om je student dat veilig gevoel te geven, mag je gerust af en toe in herhaling vallen met de boodschap dat je er onvoorwaardelijk bent voor je kind, en dat hij of zij altijd bij jou terecht kan.

Ongerust over je zoon of dochter? Je kan steeds anoniem met je verhaal terecht bij de vrijwilligers van De DrugLijn. Je kan ons contacteren via telefoon, mail, Skype of chat. Stel je vraag