Mag ik de problemen van mijn student oplossen?

Als je student in de nesten geraakt, wil je er voor hem of haar zijn. Of er nu brokken gemaakt zijn door alcohol of drugs of om andere redenen, je wil je kind helpen om er weer uit te geraken.


Studenten hebben ook baat bij ondersteuning van hun ouders. Maar als je de neiging hebt om zelf met oplossingen te komen, leert je student niet om het probleem zelfstandig op te lossen. Terwijl dat op termijn een belangrijke les is. Als je student zelf de oorzaak is van het probleem, is het ook belangrijk dat hij of zij de gevolgen leert dragen.


Het is dus een evenwichtsoefening. Als je student voor een probleem staat, kan je hem of haar ondersteunen in het zoeken naar oplossingen. Je kan je zoon of dochter in een gesprek bijvoorbeeld de volgende vragen stellen. Die stimuleren je kind om zelf naar oplossingen te zoeken:

  • Kan je de situatie veranderen?

  • Wat zou je in het beste geval willen bereiken?

  • Wat heeft in het verleden al geholpen?

  • Wie of wat kan je nu helpen?

  • Wat zijn de eerste stapjes die je nu kan zetten?

Als je vertrouwen schenkt aan je student, zal hij of zij ook meer stapjes nemen om zelf problemen aan te pakken. Vink aan met welke tips jij verder aan de slag wilt.

Ongerust over je zoon of dochter? Je kan steeds anoniem met je verhaal terecht bij de vrijwilligers van De DrugLijn. Je kan ons contacteren via telefoon, mail, Skype of chat. Stel je vraag