Ik maak me zorgen

Als jij je zorgen maakt, is het belangrijk te achterhalen hoe dat komt. Een aantal zaken zijn eigen aan de fase waarin je zoon of dochter zich bevindt. Je student vertelt misschien minder. Hij of zij gaat niet meer zo ijverig naar de les. Er zijn nieuwe vrienden waar je niet meteen zicht op hebt. Hij of zij gaat meer uit en drinkt misschien meer.


Spreek je bezorgdheden uit
. Zo pikt je student het signaal op dat jij nog steeds geïnteresseerd bent in hoe het met hem of haar gaat. En zo laat je de deur ook op een kier voor als je kind ergens over wilt praten.


Heb je al één van deze signalen opgemerkt bij je student?

  • Ziet er bleek, onverzorgd of vermoeid uit

  • Heeft heel kleine pupillen of juist heel wijde

  • Vermagert of heeft gezondheidsklachten

  • Gedraagt zich plots onverschillig, egoïstisch of heel wispelturig

  • Trekt plots veel meer op met vrienden waar hij of zij vermoedelijk mee drinkt, gokt of drugs gebruikt, en ziet de oude vrienden niet meer staan

  • Verwaarloost hobby’s, gezin, studies

  • Komt in geldnood of krijgt problemen met de politie

  • Heeft sterke stemmingswisselingen (agressief, depressief, uitgelaten)

  • Lijkt plots veel minder behoefte aan slaap te hebben of eet minder (of meer)

Deze signalen kunnen erop wijzen dat er meer aan de hand is. Op verschillende niveaus kunnen problemen ontstaan met alcohol en andere drugs: bijvoorbeeld relatieproblemen, problemen met het gerecht, gezondheidsproblemen, probleemsituaties zoals vechten of dronken rijden, of verslaving.


Praat erover. Uit je vragen en bezorgheden, om welk probleem het ook gaat. Als je kind niet wilt praten, zoek dan steun bij je omgeving of neem contact op met De DrugLijn. Het is belangrijk dat je niet blijft zitten met je zorgen.


Meer weten over signalen van overmatig gebruik? Die lees je op de pagina ‘Vermoedens’ op de website van De DrugLijn. Bang dat er meer aan de hand is? Dan vind je advies op maat onder ‘Een zoon of dochter met problemen’.


Nagaan hoe riskant het gebruik is? Je kan aan je student voorstellen een zelftest in te vullen. Je kan deze eventueel ook zelf invullen voor je student. Nadien leggen jullie de resultaten naast elkaar om zo gebruik bespreekbaar te maken.

Ongerust over je zoon of dochter? Je kan steeds anoniem met je verhaal terecht bij de vrijwilligers van De DrugLijn. Je kan ons contacteren via telefoon, mail, Skype of chat. Stel je vraag